Nożyczki laboratoryjne, które oferujemy w sklepie greenlo.pl różnią się od siebie zarówno kształtem, jak i zastosowaniem. Oto ich charakterystyka i przeznaczenie:
proste Beebee – mają proste, równoległe ostrza o jednakowym kształcie. Są krótkie i lekkie, dlatego często wykorzystuje się je w mikrochirurgii,
odgięte – nożyczki laboratoryjne posiadające ostrza z wygiętymi końcami, co ułatwia pracę z tkankami w trudno dostępnych miejscach,
proste Metzenbaum – w porównaniu do innych nożyczek mają wydłużone, cienkie ostrza. Stosowane są w chirurgii plastycznej i mikrochirurgii,
zagięte Metzenbaum – nożyczki laboratoryjne posiadające długie ostrza z wygiętymi końcami, co ułatwia pracę w trudno dostępnych miejscach.
Nożyczki laboratoryjne – rodzaje ostrzy
Nożyczki laboratoryjne i chirurgiczne można podzielić na trzy główne rodzaje w zależności od kształtu ostrzy. Oto ich charakterystyka:
ostro-ostre – ostrza nożyczek są szpiczaste i na całej długości zaostrzone,
ostro-tępe – jedno ostrze posiada ostry koniec, a drugie jest tępe lub ma obłe zakończenie,
tępo-tępe – mają dwa obłe, tępo zakończone ostrza. Nie są przeznaczone do cięcia, a jedynie do manipulacji i chwytania tkanek.
Wszystkie oferowane w naszym sklepie nożyczki laboratoryjne i chirurgiczne mogą być wielokrotnie poddawane procesowi sterylizacji.